Wednesday, January 5, 2011

KESEDERHANAAN DALAM BERIBADAT
(Perkongsian Kuliah Riyadussolihin oleh Ust Imran)

Memetik dari sebuah hadis diriwayatkan oleh Muslim(hadisnya panjang)

Rasulullah bersabda: "Demi Allah yang jiwaku ada di tanganNya, seandainya kamu dapat berterusan dalam keadaan keimanan yang kamu rasakan ketika kamu berada di hadapanku dan di dalam zikir, tentu malaikat akan menyalami tanganmu di atas tempat tidurmu dan di dalam perjalananmu. Akan tetapi wahai Hanzalah, sesaat dan sesaat."

Hadis ini disabdakan oleh Rasulullah apabila baginda mendengar pengaduan seorang sahabat, Hanzalah yang mengatakan dirinya telah munafiq kerana di saat berada bersama Rasulullah di dalam majlis ilmu, beliau dan sahabat2 yang lain menangis teringat akan akhirat. Akan tetapi apabila pulang ke rumah, mereka bergembira dan berseronok, malah banyak lupa.
Maka hadis di atas adalah jawapan yang diberikan Rasulullah.

Apa yang telah dihuraikan oleh Ust Imran, dalam hadis di atas:

~Rasulullah mengumpamakan orang yang sentiasa dapat mengekalkan tahap keimanannya seperti mana ketika berada di majlis ilmu, maka malaikat akan memuliakannya sehingga datang malaikat ke tempat tidunya untuk bersalaman.
~Apa yang diingatkan dalam hadis ini, MANUSIA dan MALAIKAT adalah berbeza. Seorang hamba diciptakan Allah dengan nafsu, manakala malaikat dicipta bebas tanpa nafsu, sangat taat dan patuh kepada perintah Allah.
~Maka Rasulullah mengingatkan,"sesaat dan sesaat"... Ada waktu berkhulwahlah menghisab diri, mengingati mati, mengingati akhirat. Tetapi ambil juga masa untuk bergembira bersama keluarga dan sahabat, penuhilah hak mereka. Dan mengingati Allah itu setiap masa...

Dalam konteks kehidupan kita, ambillah waktu untuk memenuhi hak orang lain. Hak kepada Allah, agama, keluarga, sahabat2, keluarga, dan diri sendiri.

ISLAM adalah agama yang sangat indah. Islam tidak menyuruh kita bersikap keras pada sesuatu yang tidak perlu berkeras. Bersederhanalah dalam beragama. Moga kita sama-sama dapat praktikkan apa yang kita telah tahu, ameen...
العلم بلا عمل كالشجر بلا ثمر


***Diari Hidup Rasulullah*** ~sekadar perkongsian

Minggu ini, buku pilihan saya adalah DHR...
Topik yang tidak jauh beza, masih mengenai ibadat- Qiamullai (solat malam)Memetik satu perenggan dalam buku ini:

Salah satu ciri solat malam Rasulullah adalah dengan membaca surah-surah yang panjang, yang mana tidak dapat diikuti oleh Aisyah. Isteri termuda Rasulullah ini selalui ditemui tertidur semasa sedang solat. Di sini, dapat dilihat sifat penyayang Rasulullah, baginda tidak menegur atau menasihati Aisyah kerana tidur semasa solat. Malah, semasa baginda membaca doa, baginda meletakkan kepala isterinya ke atas kedua belah pahanya. Akhirnya puteri Abu Bakar ini tertidur di atas pangkuan suaminya. Dia hanya terbangun apabila air mata agung menitis perlahan-lahan ke atas mukanya.

SUBHANALLAH... Itulah Rasulullah..

Rasulullah tidak menyuruh dan memaksa sesiapa beribadah berlebih-lebihan, cukuplah mengikut kemampuan. Jika mengantuk, maka tidurlah. Itu lebih baik daripada kita tahu apa yang kita kerjakan.

Aisyah meriwayatkan, Rasulullah berkata: " Apabila kalian bangun malam untuk solat, kemudian berat hendak membaca Quran sehingga tidak sedar apa yang dibacanya itu, sebaik-baiknya dia tidur lagi." (Hadis Riwayat Muslim)

Pada suatu malam, Rasulullah masuk ke dalam masjid dan ternampak tali terbentang antara 2 tiang. Baginda lalu bertanya, " Apakah ini?". Orang menjawab, "Itu milik Zainab. Sekiranya dia letih atau mengantuk, dia tidur di situ". Kemudian Rasulullah berkata, " Tanggalkan tali itu. Seseorang itu hanya solat apabila dia segar, dan apabila dia letih ataupun mengantuk, sebaik-baiknya dia tidur." (Hadis Riwayat Bukhari dan Muslim)

Wallahua'lam...

~Diibaratkan majlis ilmu itu sebahagian dari taman-taman syurga... SUBHANALLAH~

No comments:

Post a Comment